Vadu Izei

Localitatea Vadu Izei este situată la o distanţă de 7 km sud de municipiul Sighetu Marmaţiei, la intersecţia DN18 cu DJ 186, la confluenţa râurilor Iza şi Mara. Localitatea este atestată documentar din 1360, având o istorie zbuciumată. Predomină un relief domol de dealuri acoperite cu livezi de pomi fructiferi, păduri de stejar şi fag.

Vadu Izei este un loc în care tradiţiile sunt puternic înrădăcinate, moştenirea etnografică a Maramureşului făcându-se resimţită în fiecare gospodărie: costumele tradiţionale ţesute de mână, purtate de localnici, caruţa trasă de cai, cergile şi covoarele de lână lucrate manual, atelierele artizanilor. Este cunoscut pentru porţile maramureşene, executate de Gheorghe Borodi. Aici s-a născut cântăreaţa Mariei Trifoi şi violonistul Gheoghe Covaci-Cioata. Vadu Izei este satul de provenienţă a poetului Tiberiu Utan şi a graficianului Vasile Kazar.

În sat există o biserică din piatră (monument din secolul al XIX-lea), fostă greco-catolică. Pe Valea Şugăului, unde este o mare concentrare de case şi gospodării, există o biserică greco-catolică. Biserica din lemn din Valea Stejarului construita in anul 1643 este considerata monument istoric şi a fost ridicată în zilele Prea Fericitului Metodie, probabil în anul 1630. La ridicarea ei a contribuit în mare măsură văduva Hapca Palaghia, o femeie bogată, din satul Oncești, precum și credincioșii din această parohie. Biserica este construită din lemn de stejar şi pictura este executată pe pânză specifică iconografiei bizantine și se mai păstrează doar în mică parte.

Biserica de piatra greco-catolica

În componenţa Vadului Izei intră şi Valea Stejarului, (01) un peisaj deluros, unde în timpul iernii poti merge in drumeţii cu sania trasă de cai (02) sau drumeţii montane.

Casa muzeu Vasile Kazar

Vadu Izei, mai este cunoscută și pentru casa muzeu Vasile Kazar, o casă tradiţională construită în secolul al XVII-lea, care a constituit periodic, locul de relaxare a marelui grafician Vasile Kazar. Născut la Sighet, în anul 1913 la 30 iulie, într-o familie înstărită de evrei, Vasile Kazar a beneficiat de cea mai aleasă educație. După ce termină studiile liceale în orașul natal, pleacă la Baia Mare și apoi la Budapesta, pentru ca studiile universitare să le termine la Paris, la “Academie de la Grande Chaumiere“.

Casa muzeu Vasile Kazar