Bârsana

Informaţii generale

Bârsana este una dintre destinaţiile preferate ale pelerinilor și turiștilor din ţară dar și din străinătate datorită bisericii din lemn, a Mănăstirii Bârsana, dar și a portului popular, a porţilor sculptate în stil maramureșean și nu în ultimul rând a bucătăriei din această zonă. I se spune „Muntele Athos de Maramureş”, „comuna cu cel mai vechi primar din Maramureş”, „perla Văii Izei”.

Localitatea Bârsana este situată în partea centrală a Ţării Maramureşului, pe DJ 186. Localitatea este brăzdată de râul Iza şi se află la 20 de km sud-est de Sighetu Marmaţiei. Prima atestare documentară a comunei datează din anul 1326. După o istorie zbuciumată, în prezent comuna are o populaţie de aproximativ 6500 locuitori. Relieful deluros cu numeroase văi, a dat o formă neregulată vetrei, casele fiind înşirate pe văi până la distanţe de zeci de km

Manastirea Barsana

O mănăstire de maici este începutul retemeluirii a ceea ce a fost odinioară, o vatră de ortodoxie într-un autentic, „picior de plai, pe-o gură de rai”.

Continuare

Biserica din lemn

Construită în 1720, este unica biserică din cele opt selectate care, iniţial a fost biserică mănăstirească şi a fost transformată în biserică parohială.

Continuare